Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αντί-Κάρτα.

Μετά και τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε σε παράταση του χρόνου εφαρμογής της "κάρτας φιλάθλου". Η εφαρμογή της κάρτας πήρε αναβολή για την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους. 


Στις 29 Δεκεμβρίου, με μια ολίγον αστεία ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι: 



«Η παράταση κρίθηκε αναγκαία μετά τη γνωμοδότηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, που έγινε δεκτή με απόλυτη ικανοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο που αφορά τα εισηγητικά υπομνήματά του, και βάσει της οποίας απαιτείται επιπλέον ένα μικρό χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 



Επίσης σήμερα υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή και του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, με την οποία ρυθμίζεται το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Λεσχών φιλάθλων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ»



Η ανακοίνωση και η παράταση που πήρε η εφαρμογή του παράνομου αυτού νομοσχεδίου (παράνομο ακόμα και για τα μέτρα και τα σταθμά της εξουσίας) είναι μια πρώτη μικρή επιτυχία που δεν πρέπει να ξεγελάει και να αποπροσανατολίζει βέβαια κανέναν. 



Ελεύθεροι πολίτες; Όχι οπαδοί...
Ραπίντ Βιέννης



Η "Πρωτοβουλία Αντί-Κάρτα" εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία γνωστοποίησε τα κυριότερα σημεία της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία γνωμοδότηση, κατά την κρίση της, συμπίπτει πλήρως με τις θέσεις της. 


Η "Πρωτοβουλία Αντί-Κάρτα" είναι μια οργανωμένη κίνηση οπαδών και συνδέσμων ενάντια στην κάρτα φιλάθλου. Είναι μια απόπειρα να μπουν στην άκρη οι όποιες ψευτο-διαφορές, ενώνοντας τις φωνές και τις δυνάμεις, ενάντια σε ένα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο, που παραβιάζει ξεκάθαρα βασικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. 






Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην περάσει η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και για αυτό οι όποιες ενέργειες έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, δεν θα μείνουν μόνο στην κερκίδα, αλλά κινούνται και σε νομικό επίπεδο. Η "Πρωτοβουλία" στις 29 Οκτωβρίου κατέθεσε συλλογικά μέσω συνεργαζόμενων δικηγόρων, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης του συγκεκριμένου μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 


Στο «Αντί-Κάρτα» αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 26 σύνδεσμοι από 22 ομάδες, παίρνοντας μέρος και συντονίζοντας κοινές δράσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κάρτα φιλάθλου. Από τον σύλλογο μας συμμετέχουν το "Club 1914" και o "Super 3". 



Άντε γαμήσου Κοντονή, εσύ και η κάρτα σου μαζί!
Όχι στο φακέλωμα των οπαδών!
Ερυθρός Αστέρας



Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως τα γνωστοποίησε η "Πρωτοβουλία Αντί-Κάρτα": 



-Απερρίφθησαν τα αιτήματα των SuperLeague και ΕΣΑΚΕ για τη συλλογή και τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων (ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ! Πολύ θα θέλαμε να δούμε την αντίδραση των ΠΑΕ!). 



-Δεν Υφίσταται καν προηγούμενη Νομική Εξουσιοδότηση (Τυπικός Νόμος) ώστε να δικαιούται η Πολιτεία να εξετάζει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Ιδιαίτερα όταν πυρήνας της διασύνδεσης είναι ο ΑΜΚΑ και το Εθνικό Ποινικό Μητρώο με τις βάσεις δεδομένων. (ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΜΚΑ).



-Ο παραπάνω τρόπος με τον οποίο αποπειράται το Υπουργείο να συλλέγει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Φιλάθλων, επέχει σοβαρό κίνδυνο αποκάλυψής τους στις ΠΑΕ και ΚΑΕ και παρεπόμενα και στους ιδιώτες διαχειριστές της βάσης δεδομένων.



-Σε κάθε περίπτωση τα ελάχιστα προσωπικά δεδομένα των φιλάθλων που έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα πρέπει να διατηρούνται στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου για εύλογο χρονικό διάστημα (15 ημερών).



-η Διοίκηση κρίνεται «σκόπιμο να επανεξετάσει την όλη ρύθμιση της κάρτας φιλάθλου» καθώς ο νόμος αναφέρεται μόνο στην καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και προσανατολίζεται προς αυτήν. (ΣΤΗ ΔΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ – ΧΩΡΙΣ ΑΜΚΑ).



-η εφαρμογή της υποχρεωτικής προμήθειας της κάρτας φιλάθλου... παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας των δεδομένων σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό... και συνιστά δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας που δεν δικαιολογείται λόγω προσβολής των δικαιωμάτων άλλων ή παραβίασης του Συντάγματος ή των χρηστών ηθών...



Η γνωμοδότηση καταλήγει στο ότι η προτεινόμενη ρύθμιση της κάρτας φιλάθλου συνεπάγεται μίας επέμβασης στα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στα άρθρα 5 και 9 του Συντάγματος, χωρίς η πολιτεία να έχει φροντίσει με απόλυτη βεβαιότητα για την προστασία των πολιτών.



Όχι!!!
Γαμιέται η ελληνική κάρτα φιλάθλου!
St.Pauli



Στο τέλος της ανακοίνωσης της η "Πρωτοβουλία" καθιστά σαφές ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει το Α.Μ.Κ.Α. του για να εκδώσει εισιτήριο και αναρωτάται: 



-ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να είναι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ, όταν βάλλονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;



-ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΠΑΘΗΣ, όταν γίνεται προσπάθεια το ΑΜΚΑ να γίνει ο πυρήνας διασύνδεσης όλων των προσωπικών μας δεδομένων;



-ΠΟΙΟΣ από εμάς ΜΠΟΡΕΙ να είναι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ, όταν ΕΠΙΛΕΓΕΙ να ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ την αγαπημένη του ΟΜΑΔΑ για να μην συναινέσει στα παραπάνω ατοπήματα;



Ενώ συνεχίζοντας, κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι: 



«Εμείς, ως Πρωτοβουλία Αντι-Κάρτα, θα συνεχίσουμε τους αγώνες εντός και εκτός του φυσικού μας χώρου –της εξέδρας– μέχρι να καταστεί σαφές σε όλους ότι η κάρτα φιλάθλου είναι ένα μέτρο που δεν θα περάσει. Καλούμε όλους τους πολίτες, οπαδούς και μη, να συνταχθούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας. Οι φίλαθλοι είναι μόνο η αρχή».



«ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ».



Οι ιστοσελίδες του εγχειρήματος είναι οι  αντί-κάρτα αντί-κάρτα facebook και αντί-κάρτα twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: