Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Η εκκαθάριση προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Την Πέμπτη η δικηγόρος και νομική σύμβουλος, Παναγιώτα Κονιτσιώτη, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό για την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και ένα χρόνο στο θέμα της εκκαθάρισης της Π.Α.Ε. 


Τα λεγόμενα της αντικρούουν την κατασκευασμένη πεποίθηση που "είχαμε" μέχρι τώρα πως η εκκαθάριση έβαινε καλώς και προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς. 


Η Παναγιώτα Κονιτσιώτη ειδικεύεται στο Αστικό, Εμπορικό και Αθλητικό Δίκαιο, ενώ υπήρξε επί πολλά χρόνια νομική σύμβουλος της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. 


Επίσης σύμφωνα με τους αυλικούς του Έλληνα Κροίσου με 14 γράμματα (Γιώργος Γαλανός), "συνεργάστηκε" και μαζί του για την υπόθεση της ομάδας μας. Κάτι το οποίο μάλλον η ίδια πρέπει να αγνοεί. 


Αναλυτικά τα όσα δήλωσε: 






«Έχω μιλήσει επανειλημμένως στο παρελθόν για τις εκκαθαρίσεις. Με τον Άρη υπάρχει το περίεργο, από νομικής άποψης, γεγονός. Υπάρχει μια μοναδική δημοσίευση στο ΦΕΚ, πρόσκλησης για γενική συνέλευση στις 31/12/2014, για τη λύση και εκκαθάριση της ΠΑΕ. 



Έκτοτε δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα. Είναι γενικά αντιληπτή η καθυστέρηση στα θέματα του Άρη για το πώς θα κινηθεί σε εταιρικό επίπεδο, για το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει τη λύση της ΠΑΕ, θα συστήσει ή δε θα συστήσει νέα ΠΑΕ. Αυτό έχει φέρει τα πράγματα σε αυτό το σημείο και σήμερα (7/1) συζητάμε για την εκκαθάριση του Άρη»



«Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά αν λάβουμε υπόψη την τελευταία περίπτωση της ΑΕΚ, αυτή κινήθηκε πιο γρήγορα. Η ΑΕΚ δημοσίευσε τον Μάιο του 2014 τον τερματισμό της εταιρίας, λόγω λύσης και εκκαθάρισης και διαγραφή από τα μητρώα της και τον Ιούλιο του ίδιου έτους δημοσιεύεται στο ΦΕΚ το πρώτο καταστατικό της νέας πλέον ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσα σε μόλις δύο μήνες. 



Με τον Άρη ακόμα περιμένουμε να δούμε τι έγινε με εκείνη τη γ.σ. της 31/12/2014, τι αποφάσεις πάρθηκαν σε νομικό επίπεδο. Παρακολουθώντας τι συμβαίνει, υπάρχει μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα των αποφάσεων του Άρη»



Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα πιθανά εμπόδια που θα προκύψουν του χρόνου στη Football League, όπως και στο τι μπορεί να γίνει: 



«Από την στιγμή που δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έναντι τρίτων, έναντι των πάντων, ότι υπάρχει λύση και εκκαθάριση του Άρη, πώς θα συσταθεί νέα ΠΑΕ, αφού υπάρχει ήδη συστημένη που λειτουργεί, τυπικά; Για να μιλάμε για νέα ΠΑΕ πρέπει να τρέχει ήδη η λύση και εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ»



«Υπάρχουν δύο απόψεις. Για μπορέσει να συμμετάσχει μια νέα ΠΑΕ, ουσιαστικά η προηγούμενη με άλλο ΑΦΜ, άλλη επωνυμία κ.τ.λ., η μία λέει πρέπει να έχει τερματιστεί η εκκαθάριση της παλιάς ΠΑΕ. 



Η άλλη, την οποία ενστερνίζομαι, είναι ότι εφόσον τρέχει η εκκαθάριση και επειδή έχουμε παρατηρήσει στα νομικά χρονικά ότι μια εκκαθάριση να διαρκεί στο διηνεκές, δηλαδή να μην ολοκληρωθεί ποτέ και να μην γίνει η διαγραφή της εταιρίας από τα μητρώα, μπορεί, εφόσον τρέχει η διαδικασία, να συσταθεί μια νέα ΠΑΕ με άλλη επωνυμία»



Επίσης μίλησε για το ποια είναι τα αρμόδια θεσμικά όργανα που θα επιληφθούν του θέματος και θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τις κινήσεις των παραγόντων του συλλόγου, όπως και για το κόστος που έχει η όλη διαδικασία. 



«Θα έχει θέμα η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η ΕΠΟ για Football League και Κύπελλο ή η Superleague όταν έρθει εκεί, και η ΕΕΑ που ελέγχει πάντα την νομιμότητα της λειτουργίας μιας νέας ΠΑΕ και την συμμετοχή των μετόχων και διοικούντων σ’ αυτήν. Τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για διάφορες μεταξύ διαδίκων οικονομικής ή άλλης φύσης. Δεν είναι αθλητικοί φορείς».  



«Υπάρχει ένα κόστος. Διορίζεται κάποιος εκκαθαριστής, που κάνει τη διαχείριση των θεμάτων της εταιρίας κατ’ αυτό το στάδιο, ανάλογα και τις απαιτήσεις που έχει η εταιρία. Δε θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, αυτό το κάνουν οι ορκωτοί λογιστές. Πάντως δεν μπορεί να είναι κάτω από 50.000 ευρώ. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να σκεφτώ»



Ακόμη αναφέρθηκε στο αν η Α.Ε.Κ. είχε κάποιο ακίνητο στα περιουσιακά της στοιχεία και αν αυτό έκανε ευκολότερη την όλη διαδικασία:  



«Όχι. Θα μπορούσαμε ένα πούμε πως θα ήταν πιο εύκολη η διαδικασία. Βέβαια, μπορεί να μην υπάρχει ακίνητο αλλά λόγω δικαστικών παρεμβολών από άτομα που έχουν απαιτήσεις από την εταιρία, να εμποδιστεί η εκκαθάριση και η διαγραφή της εταιρίας από τα μητρώα. 



Για εμένα, το πρόβλημα είναι πως δεν έχει καταλήξει ο ενεργός κόσμος του Άρη, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε διοικητικό επίπεδο, ποιος θα ηγείται. Νομίζω ότι εκεί είναι η ουσία της υπόθεσης».



Τέλος τα όσα ανέφερε σε παλιότερη συνέντευξη της για τη διαδικασία εκκαθάρισης της Π.Α.Ε. Άρης, τη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει, τις τριτανακοπές και πόσο μπορούν να καθυστερήσουν την εκκαθάριση, για το αν αυτό θα επηρεάσει τη σύσταση της νέας Π.Α.Ε., για το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου, την ευθύνη των εκκαθαριστών, καθώς και για το τι μπορεί να γίνει με τους αλλοδαπούς παίκτες.






«Το ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει προβλήματα και δυστυχώς στη δική σας περίπτωση και ο Άρης. Γι αυτό έφτασε και στη φάση της εκκαθάρισης. Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η εκκαθάριση. 



Είναι μια διαδικασία, όπως προβλέπεται από το νόμο περί ανωνύμων εταιριών, εφαρμόζεται και σε Π.Α.Ε., όταν η εταιρία και οι μέτοχοι δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Έτσι αποφασίζεται να μη συνεχιστεί η λειτουργία της, και μπαίνει σε μια διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης. 



Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να εκκαθαρίσει και να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που υπάρχουν. Στην ουσία είναι μια τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι να τερματιστεί η λειτουργία της εταιρίας».



«Η νομοθεσία ορίζει ενδεικτικά τρεις μήνες, όμως το διάστημα που απαιτείται τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερο».



«Όταν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία η Π.Α.Ε., μπορούν κάποιες απαιτήσεις που υπάρχουν από τρίτους να διεκδικηθούν. Αυτοί θα προσπαθήσουν να ικανοποιηθούν από τους νόμιμους εκπροσώπους  της εταιρίας, που υπήρχαν το χρονικό διάστημα που τους αφορά. 



Εκεί οι εκάστοτε νόμιμοι εκπρόσωποι θα θέλουν να αποποιηθούν ευθυνών, και γι αυτό το λόγο θα κάνουν τις τριτανακοπές. Μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει και πολλά χρόνια. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν τερματιστεί».



«Αυτό για τον Άρη δε θα αποτελέσει εμπόδιο. Το ένα ζήτημα δεν αποτελεί εμπόδιο για το άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίζει ρόλο μόνο το ήδη υπάρχον δεδικασμένο, αλλά δεν υπάρχει και αντίθετο νομικό επιχείρημα».



«Το Ρύσιο είναι ένα περιουσιακό στοιχεία που μπορεί να εκποιηθεί. Θεωρητικά κινδυνεύει, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να επιλυθεί το ζήτημα. Για παράδειγμα ο Άρης να μισθώσει από το Δημόσιο τις εγκαταστάσεις».



«Εχει να κάνει με το πόσο καλά θα τακτοποιήσουν τα ζητήματα της εκκαθάρισης και μόνο αυτό. Δηλαδή πόσο καλά θα κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε. Δεν τους βαραίνουν χρέη, τους βαραίνει ότι προκύψει στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Στην ουσία πρέπει να είναι καλοί διαχειριστές της κατάσταση που παρέλαβαν. 



Δεν μπορούν να τους κυνηγήσουν γιατί δεν οδήγησαν αυτοί την ομάδα στην εκκαθάριση. Επομένως αν κάποιος θελήσει να κυνηγήσει κάποιους, αυτοί θα είναι οι μέτοχοι που έβγαλαν την απόφαση. Οι εκκαθαριστές θα έχουν ευθύνη μόνο αν έχουν κάνει κάτι».



«Η ΦΙΦΑ δε μπαίνει πολλές φορές στη διαδικασία να κατανοήσει τη νομοθεσία του κάθε κράτους, οπότε και τιμωρεί της ομάδες βάσει ονόματος. Δηλαδή βλέπει και πάλι την ΑΕΚ FC και τη θεωρεί ίδια. Κάτι που δεν ισχύει όμως. 



Έτσι αποφασίζει διαφορετικά, τη στιγμή που η Ε.Π.Ο. ξεκαθάρισε ότι κακώς προβαίνει σε αυτές τις αποφάσεις. Επί της ουσίας αν κάποιος δικαιωθεί από τη FIFA, δε θα μπορεί να δικαιωθεί στην πράξη στην Ελλάδα, γιατί το θέμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ελληνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: